Nöje 

Mästerskap i pizzabak arrangeras i Jönköping

På lördag är det dags för småländska mästerskapet i pizzabakning- en tävling i pizza, bakad på svenska och småländska råvaror. ”Mina förväntningar är att vi ska få fram fantastiskt goda, innovativa, småländska pizzor”, säger Gustav Arnell, projektledare.

Den 21 september förvandlas residensets trädgård i centrala Jönköping till startplan för småländska mästerskapet i pizzabakning. Det är första året som Jönköping arrangerar mästerskapet och intresset har varit stort, berättar Gustav Arnell, projektledare för det småländska mästerskapet.

Likt en tävling i Sveriges mästerkock förväntas de 11 tävlande att på 45 minuter kunna presentera fyra unika och välsmakande pizzor för jury och publik, allt baserat på de redan utvalda svenska och småländska råvarorna som finns på plats. Dock tillåts deltagarna ta med egen deg, tomatsås samt en egen unik råvara. Det är sedan upp till juryn, bestående av tidigare världsmästare deltagare Hassan Saroee och David Smith, landshövdingen Helena Jonsson och initiativtagande Ia Ahlsgård, att utnämna årets vinnare. Även publiken får varje halvtimma chansen att smaka på de tävlandes pizzor för att sedan rösta på sin favorit.

– Mina förväntningar är att vi ska få fram fantastiskt goda, innovativa, småländska pizzor. Många har lagt ner sin själ i det här och är sugna på att vinna, säger Gustav Arnell, projektledare.

Mästerskap i pizzabakning är inget nytt utan har i decennier arrangerats i både Italien och större delar av Europa. Pizzan som härstammar från det italienska köket har sedan länge varit en uppskattad komponent bland de svenska gatuköken och den svenska pizza-försäljningen ökar för varje år. Nu vill arrangörerna för det småländska mästerskapet; Länsstyrelsen i Jönköpings län, Länsstyrelsen Kronoberg och Länsstyrelsen i Kalmar län inom ramen för den regionala livsmedelsstrategin, inspirera bagarna och allmänheten till en större användning av lokala råvaror.

Förutom pizzabagarnas kamp om vinsten kan besökare även ta del av diverse smakprov av svenska och småländska råvaror samt besöka ekomarknaden som arrangeras i samband med mästerskapet. Dem yngre besökarna har även möjlighet att ta körkort i tramptraktor och testa käpphästhoppning.

Related posts